pastiitsio

Seekord ka killuke kreeka köögist…

Niisiis, seekord otsustasin teha toitu nimega pastiitsio. Sain seda rooga esmakordselt Kreetal, kui minu kõrvalkorteri kreeklannast naaber Maria palus luba kasutada minu pliiti. Tal nimelt ei olnud. See kena neiu oli pärit Ateenast kuid suveks tulnud Kreeta haiglasse praktikale ning sedaviisi olime sattunud kõrvalkorteritesse Hanias. Jätsin talle oma stuudio lahkelt kasutada ning suundusin ise linna peale. Tagasi tulles ootas mind ees mitte just meeldiv üllatus. Kuna mu kohver oli täpselt pliidi kõrval nurgas maas, siis oli see rasvapritsmeid ikka korralikult täis. Tänasin õnne, et kaas vähemalt kinni oli ning et tegu polnud riidest kohvriga.. Aga kogu selle jama kompenseeris ülimaitsev pastiitsio, mida ta oli ka mulle jätnud.

Tegu on pastavormiroaga. Ehk kreekapärase lasanjega nagu nad ise seda kutsuvad.

Alustuseks keedan valmis pasta ning nõrutan. Pasta võiks jääda sutikene pooltooreks, sest see kõik läheb niikuinii veel ahju küpsema lõpuks.

Niisiis, lihakaste. Selleks tükeldan kaks punast sibulat (muidugi ei juhtu ka midagi kui need täitsa tavalised valged sibulad on) ning ka küüslauguküüned. Sortsutan pannile veidi oliivõli ning kallan sibula ja küüslaugu pannile mõnulema. Seejärel lisan hakkliha ning pruunistan ja maitsestan sutsu soolaga, juurde läheb ka punane vein (hakkliha hulka ma mõtlen). Lisan peale lusikatäie tomatipastat ning mõne aja pärast purustatud tomati konservi. Libistan juurde ka loorberilehe ja… nüüd tuleb see mõtlemapanev koht. Kas lisada ka nelgitera ning kaneelikoor või mitte. See on igaühe jaoks maitseküsimus, aga mina jätsin seekord välja. Jama ka, kui terve ahjuvormi täis hüva rooga lihtsalt kaneelimaitse tõttu söömata jääb. Kui vürtside dilemmast on üle saadud, siis lisan natuke musta pipart ja üldse timmin maitse mõnusaks ning lasen sel kõigel pool tunnikest pliidil podiseda.

Ise asun bešamellkastme valmistamise juurde. Selleks sulatan potis või, lisan leige piima, natuke soola, ja siis tuleb see kõige raskem osa – jahu lisamine nii, et see kogu krempel tükki ei jääks. Huh, sain hakkama. Asi hakkab looma!

Siis segan pasta eraldi kausis kahe lahtiklopitud muna ning pudiks pressitud (kahvliga)feta juustuga. Feta juustu võib ka rohkem olla kui retseptis ette nähtud, ma panen ikka 200 g tüki ära, siis on korras.

Seejärel läheb see pasta koos lisanditega võiga määritud ahjuvormi. Pressin selle suti kokku kenasti ning siis valan lihakastme peale, millest on eelnevalt loorberileht ning vürtside puhul ka need välja õngitsetud. Kõige peale läheb siis bešamellkaste, kuhu olen just juurde seganud kaks munakollast ning sortsu kõvemat riivitud juustu. Määrin selle mõnuga laiali ning puistan lahke käega peale veel juustu. Siis läheb see 200 kraadisesse ahju mõnulema nii pooleks tunniks või kuni vorm on pealt mõnusalt pruunikas.

Hmm, nüüd aga tabasin end mõttelt, et mu Kreeta apartmendis ju ahju ei olnud, kuidas Maria selle seal küll valmis tegi… Olgu, öeldes ausalt, oli see esimene pastiitsio kogemus pisut erinev järgnevatest. Maria lihtsalt segas pastale juurde praetud peekoniribad, lisas valget kastet ning tomatikuubikuid ja keeras selle sedaviisi väga maitsvaks makaroniroaks.

Juhul, kui kellelgi tekkis nüüd huvi seda rooga ise proovida teha, siis siin on üks võimalik retsept: http://www.mygreekdish.com/recipe/pastitsio/

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s